tisdag 6 juli 2010

(Mar)Drömmen om strömmen?

Tidigt igår morse gick ett par fältbiologer på frukostseminarium med Fortum, ett av Sveriges ledande energi producenter. Enligt Greenpeace rankning så har de internationellt sett 46% förnyelsebar elproduktion. De har dessutom lika stor andel kärnkraftsenergi och är även känt för att äga det kontroversiella kolkraftverket Vertaverket utanför Stockholm. Seminariet gick ut på att de skulle redovisa hur de skall fasa ut sin fossila energi och ställa om sig till klimatvänlig elproduktion till 2020.

Då skall all deras fossila energi vara ersatt med ”uthållig elproduktion.” De räknar dock med kärnkraft i den här ”uthålliga” produktionen. De menar att kärnkraften är en nödvändighet eftersom energikonsumtionen kommer öka och vi enligt dem inte kommer kunna ersätta den med enbart förnybara energislag.

Fortum visade en tabell angående hur lång den genomsnittsliga tiden är för att få tillstånd att bygga ett vindkraftverk i olika europeiska länder. Sverige, med 42,91 månader, var en av dem som hade längst prövningstid. Det var en het fråga att ”förenkla” miljöbalken och förkorta prövningstiderna. I en efterföljande debatt menade representanter för Svenskt Näringsliv och Fortum att reglerna endast är krångliga för krånglighetens skull och att det vore bättre att förenkla processen så kan en fokusera på miljön. En ”förbättring” av miljöbalken menade de var att det inte längre borde vara obligatoriskt med en miljökonsekvensbeskrivning utan att man utifrån den första översiktsplanen ska kunna avgöra om det behövs en sådan. ”Det finns ju de fall som inte påverkar miljön alls” – Nicklas Skår, Miljörättsexpert Svenskt Näringsliv.

Detta motargumenterades dock av Svante Axelsson, generalsekreterare på naturskyddsföreningen, som hävdade att det fanns en faktisk anledning till att prövningstiden var så pass lång. Med en lång prövotid har vi tid till att tänkta till två gånger, och då även se vad storskaliga vindkraftsparker har för miljökonsekvenser. Han kommenterade även att andra länder som idag är världsledande inom vind- och solel, så som Danmark, Tyskland och Spanien, har liknande tider i sina prövningsprocedurer. Han menade även att det just nu bedrivs en felinriktad politik som eroderar miljöskyddande lagar, lägger över ansvar på orutinerade kommuner som kompromissar med strandskydd och annat. ”JAS hindrar vindkraftverken (…) ta tag i det istället för att erodera miljöbalken.” –Svante Axelsson, Generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

// John och Carin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar