torsdag 5 juli 2012

Seminarium om Rio+20 med biståndsministern!

På onsdagen gick Fältbiologernas första seminarium i historien av stapeln och då med en alldeles äkta minister. Temat för seminariet var Rio+20, det stora FN-toppmötet om hållbar utveckling som avslutades för en dryg vecka sedan i Rio de Janeiro. Frågan var vad som egentligen hände, vad som händer nu och hur man kan se på det ur ett ungdomsperspektiv. Med på seminariet var Alva från Fältbiologerna, ungdomsrepresentant i svenska delegationen till Rio, Felix König, LSU-ordförande som även han var med till Rio samt biståndsminister Gunilla Carlsson från Moderaterna. Modererade gjorde Linn från Fältbiologerna. 

Ute i solen och med en och annan passerande helikopter diskuterades slutresultatet, grön ekonomi, FN-systemets uppbyggnad och ungdomars deltagande. Efter en snabb avstämning med publiken stod det klart att ganska få kunde förklara utkomsten helt exakt men att ingen var särskilt förvånad över att det slutade som det gjorde. 

Och ja, seminariet bjöd på en del godbitar. Gunilla Carlsson hördes säga att hon aldrig skulle åka på sådan skit igen, syftandes på Rio+20 och Alva passade på att dela ut Rio:s Fossil of the Conference till självaste Sverige till ministerns förvåning. 

Men det var också bra diskussioner om FN:s konsensussystem, tillväxt eller ej i en grön ekonomi, hur ungdomsrörelsen fungerar och om och i så fall hur vi ska fortsätta implementera Agenda 21 lokalt. 

Efter två timmars panelprat och publikdiskussion var vi lagom möra och Rio+20:ifierade men väldigt nöjda. Inte så konstigt heller när biståndsministern konstaterade att det var det bästa möte hon varit på i Almedalen i år. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar