måndag 2 juli 2012

Fältbiologerna frågar loss på Rio+20-seminarium

Det andra seminariet vi besökte bjöd på temat Rio+20 - vad hände och hur går vi vidare? Ungefär samma fråga som alla seminarier på det temat ställer sig. Så även vårt senare i veckan. Men såklart var Fältbiologerna på plats även här i publiken med vässade pennor och frågorna klara. 

Panelen som bestod av Mikael Karlsson från Naturskyddsföreningen, Petter Hojem från Framtidskommissionen, Olav Kjorven från UNDP, Lena Ander CSR-rådgivare och Charlotte Petri Gornitzka fick svara på frågor om hur mötet gick och vad man nu bör satsa på. 

Och åsikterna gick helt klart isär. Olav Kjorven började med att överlag ändå ge en positiv bild av mötet som i media, påpekade han, mest beskrivits som ett misslyckande. Den assisterande UNDP-chefen ville ändå visa på att mycket av det som hände utanför förhandlingarna varit väldigt framåtblickande och lovande för framtiden. Dessutom är hållbarhetsmål till exempel ett stort framsteg. 

Denna positiva anda avbröts ganska abrupt av Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson som började med att säga att ett halvdåligt resultat på Riomötet 92 verkligen inte legitimerade ett jättedåligt resultat på Rio+20 tjugo år senare. Han fortsatte med att säga att Grön Ekonomibegreppet urvattnats och enbart kommit att handla om vad det inte får vara. Att låtsas att detta dokument är bra försvårar hela processen. 

Lena Ander, CSR-konsult, fortsatte med att berätta om Corporate Sustainability Forum, ett sidoevenemang på Rio+20, där företag diskuterade hållbarhetsfrågor och kom fram till 200 olika initiativ. 

SIDAs chef Charlotte Petri Gornitzka talade om att Sverige skulle ta tillvara det bra rykte man hade inom utvecklingsfrågor, det hade vi inte för fem år sedan och kommer kanske inte ha om fem år igen. 

Även om Fältbiologerna inte kan tycka annat än att mötet var ett stort fiasko var det väldigt intressant med ett seminarium med så många skilda åsikter och perspektiv. Dessutom sträckte vi raskt upp händerna när det var dags för publikfrågor och ställde två (!) frågor till panelen. 



Dels så konstaterade vi att om vi ska implementera Rio+20-dokumentet nationellt och lokalt så är det en smärre katastrof. Istället kan man ju undra hur det går med implementeringen av lokala Agenda 21 som Sverige brukar vara så stolta över. Finns det en plan för det? Framtidskommissionens Petter Hojem svarade att man nu hade semester och skulle återkomma till hösten, men att man ändå tyckte att det nya dokumentet skulle kunna fungera för att informera skolor och allmänhet. 

Sedan var vi framme igen och frågade CSR-konsulten om man verkligen var beredd att se bortom tillväxten och ta till sig nya välfärdsmått i sina årsrapporteringar. Hon svarade att detta varit en stor fråga under sidoeventet och att företagen är beredda att göra mycket, vi hoppas att det verkligen är så! 

Bra seminarium men vårt kommer såklart bli ännu lite bättre...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar