onsdag 6 juli 2011

Miljöbovsveckan

Almedalen är full av miljöbovar. Företag med miljardbudgetar lobbar järnet för att påverka politiker och allmänhet i en riktning som gynnar dem och deras egna egoistiska intressen. Vi och många andra ideella föreningar och organisationer är här på helt andra villkor, men vi är ändå här för att fungera som någon sorts motpol. Balansen är skev, men när företagen tar till oärliga tillvägagångssätt mot oss organisationer från civilsamhället, då blir man ändå lite förvånad var den sista droppen värdighet tog vägen. Inför Fältbiologernas och Bevara Ojnareskogens aktion utanför Nordkalks seminarium hade Ojnareskogen haft svårt att skicka mejl och ringa från sina telefoner. Ojnareskogens vänner har flera gånger haft intrång i sina datorer. Någon har hackat sig in på deras e-post och saboterat kommunikationen mellan miljökämparna. I måndags låg även Naturskyddsföreningens kommunikation nere efter en massiv hackerattack. Detta händer mitt under Almedalsveckan.

Bevara Ojnareskogen har polisanmält händelserna flera gånger, men ingenting har hänt.

När vi står där utanför Nordkalks seminarium iförd svarta kläder, med kista och trumma och ropar "Nordkalk kör Gotland i graven!" och ser förvåningen och rädslan i seminariehållarnas ögon, då inser man hur rädda de är. För oss.

För företagen är det ofantliga mängder pengar som står på spel. För civilsamhället är det andra värden, miljön och naturen, den biologiska mångfalden, möjligheten för oss och kommande generationer att kunna dricka vatten som står på spel.

Det är först när miljöbovarna tar till sådana förkastliga metoder för att tysta oss, det är först då man inser vilken hot vi är.

Vem ska föra utvecklingen framåt om de som försvarar de värden som är så oerhört viktiga blir nedtystade? Vad hände med demokratin? Almedalsveckan är på många sätt rentav äcklig och så som den ser ut i dag när den bara blir större från år till år är det en utveckling åt fel håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar