måndag 4 juli 2011

Frustration om kollektivtrafikens framtid

Vi var tre Fältbiologer på ett seminarium som hette "Om ett halvår skrivs historia i kollektivtrafiken". Det anordnades av Svensk Kollektivtrafik, Bussbranschens Riksförbund, Taxiförbundet och Branschföreningen Tågoperatörerna och bland annat vår infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd fanns med i panelen.

Tydligen är det så att kollektivtrafiken kommer att avregleras från och med 1 januari 2012. Var har informationen och debatten funnits om det här?! Ingen av oss Fältbiologer har hört talas om det här i alla fall. Men, vi försökte i alla fall luska ut vad själva syftet var med detta. Men några miljöargument hade branschen minsann inte. Nej, här handlade det om att ge fler aktörer möjlighet att komma in på marknaden och genom konkurrens skapa bättre lösningar. Tillväxt, tillväxt, tillväxt....

Alla verkade överens om att en avreglering skulle innebära förändrade priser och förändrat utbud. Men kommer det bli bättre priser och bättre utbud? Det kunde de inte svara på.

Och vart försvinner visioner om en kraftigt subventionerad kollektivtrafik? Kommer kollektivtrafiken att kunna vara konkurrenskraftig gentemot bilåkandet om man kombinerar en avreglering med att bygga Förbifart Stockholm?

Nej, vi Fältbiologer satt bara och suckade, ville skrika och springa ut ur salen. Man blir bara frustrerad! Men jag ställde en fråga i frågestunden i slutet av seminariet, och lyckades få hela publiken på min sida. Ställde politikerna och de groteska lobbyföretagen mot väggen!

Fältbiologerna gör sitt i Almedalen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar