tisdag 5 juli 2011

Den Globala tallriksmodellen - vår mat på vår jord!

Efter lite väntan utanför en fullsatt båt kom några Fältbiologer slutligen in på seminariet Den globala tallriksmodellen, anordnad av tankesmedjan Dyrare mat, NU!

Seminariet handlade främst om hur produktionsmetoder, handel och själva valet av mat påverkar vår framtida matförsörjning och överlevnad på den här planeten.
Hur ska arbetsförhållanden, djurskydd och nyttjande av jordens resurser beaktas bäst egentligen?

Paneldeltagarna som kom från LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, Grön Ungdom och Fairtrade bland annat diskuterade småskaliga jordbruk mot industriella storskaliga och integrerat landskap mot monokulturer. Men också hur konsumenter lättare ska kunna ta del av en varas livscykelanalys och göra medvetna val.

Den stora anledningen till att detta diskuterades är det gigantiska FN-toppmöte som sker i Rio de Janeiro under namnet Rio+20, där världens ledare åter ska samlas och sätta upp spelreglerna för arbetet mot en hållbar utveckling där matproduktionen har en naturlig del.

Seminariet innehöll många spännande idéer och var mycket inspirerande med undantag av LRFs ordförandes avslutande uttalande. Där hon påpekade att det var ganska onödigt att fästa så stor vikt vid köttkonsumtionen när det uppenbart är en så liten del av livsmedels påverkan.

Hon verkade ha glömt att djurhållning står för 18 procent av de totala utsläppen. Bara som en detalj, och en rad andra fakta som vi inte ska förstöra hennes almedalsvecka med nu.
Däremot kan vi tipsa om den fantastiska uppfinningen kikärtor som står för 5 - 10 procent av utsläppen från lika stor mängd nötkött.

Förhoppningsvis kom hon i smyg på bättre tankar av alla de kloka frågor som den ihopträngda publiken bidrog med på Briggen tre kronor i Visby Hamn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar