torsdag 4 juli 2013

LKAB gör en Ojnare


Nu står vi här i samma situation som för exakt ett år sen i Almedalen när domen om Ojnare kommit. För igår upprepade sig historien igen. I går kom domen från mark- och miljödomstolen i Umeå som som tillåter LKAB:s brytning i Svappavaara utanför Kiruna. Beslutet innebär att de tillåts bryta trots att det enligt domen kommer ha betydande inverkan på angränsande Natura 2000 områden. 

Som om det inte vore nog med det så har LKAB även fått dispens från artskyddsförordningen och strandskyddet. Domstolen ger även verkställighet, vilket betyder att företaget får påbörja sitt arbete redan idag trots att inventeringar i omgivningen kommer att pågå ända fram tills december och att villkoren för brytningen ännu inte är uppställda. Den här domen går i strid med domen från Högsta Domstolens angående Ojnare för två veckor sedan. För den domen handlade inte bara om Ojnare. Den domen skulle bli prejudicerande för alla kommande fall angående ansökning om brytning vid Natura 2000. Värför följs inte domslutet?

Jo, det så kallade "Allmänintresset". Var är allmänintresset när tre myndigheter (Naturvårdsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Havs- och vattenmyndigheten), länsstyrelsen, kommunen, samebyar samt Naturskyddsföreningen är motparter i fallet?

Nationalparker, världsarv och dricksvatten stå på spel för att ge plats åt nya gruvor.
Vi är trötta på att överallt i Almedalen höra att vi har världens starkaste
miljöskydd. För det är inte ens sant.
Fältbiologerna kväver en starkare miljölagstiftning, där både skogslagen och minerallagen står
under miljöbalken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar