torsdag 18 juli 2013

Fältbiologernas Almedalsvecka

I år har vi hunnit med en massa saker och det har varit superroligt att vara med på allt. Vi har minglat med politiker och det känns verkligen som att vi har blivit en pjäs att räkna med i det stora spelet om Almedalen!


  • Varje dag klockan tolv på Donners Plats anordnade vi ett klimatskrik. Lena Ek, Helena Leander, Jens Holm och Gustav Fridolin är några av de som kom och skrek ut sin klimatångest med oss.



  • Vi fick in en debattartikel i UNT:

  • Vi satt med i flera olika paneler under olika seminarier under veckan. 

  • Vi spenderade mycket tid på biblioteket och planerade allt häftigt vi gjorde. Tack all fin personal på Almedalsbiblioteket för all hjälp!

  • Vi hade en vakna-aktion där vi försökte väcka politikerna. Klimatfrågan har vaknat men politikerna sover fortfarande. Klimatet väntar inte!

  • Vi tillverkade en stor Sverigekarta fylld med varningstrianglar. Varje triangel representerade ett område där det finns prospekteringstillstånd. Vi informerade folk om den gruvboom som pågår i Sverige idag och extremt många personer stannade och pratade med oss under denna aktion.

  • Vi retades lite med BIL Sweden.

  • Vi fick ett besked om att LKAB fått brytningstillstånd i ett område som angränsar till naturreservat. LKAB har fått dispens från artskyddsförordningen och strandskyddet. LKAB gör en Ojnare. Detta följdes av att vi demonstrerade på ett seminarium där LKABs VD var närvarande. Vi ställde frågor som gjorde att han svettades i kostymen och vi fick inga ordentliga svar.

  • Vi höll vårt alldeles egna seminarium om Ojnareskogen.  Det var stor uppslutning och det kom över sextio personer. Hans Lööf, professor i nationalekonomi, Lisa Wanneby, Urbergsgruppen och Salomon Abresparr, Fältbiologernas ordförande, satt i panelen.

  • Vi förföljde Annie Lööf. Vi började centerpartiets dag med att lämna över ett vykort till Lööf där vi fäst alla de hundratals vattendroppar som folk runt Vättern skrivit hälsningar på. De har skrivit varför vattnet är viktigt för dem och varför de vill skydda området från gruvdrift. Dagen fortsatte med att vi följde efter Lööf och var hennes privata gruvarbetare, hon behövde bara peka och vi var där och grävde. Inget jobbigt pappersarbete i vägen!


Det var en kalasbra vecka och vi fick väldigt mycket gjort. Nu taggar vi nästa år och ser fram emot en minst lika bra vecka med minst lika mycket politikermingel och minst lika många lyckade aktioner!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar